Кожен чув, що дефіцит йоду дуже небезпечний, що обов'язково треба їсти рибу і морську капусту, щоб його заповнити. Давайте сьогодні розберемося, чому це так і чим загрожує дефіцит йоду.

Чому йод так важливий для організму?
Йод один з найважливіших мікроелементів в організмі. Головним чином йод використовується для синтезу тиреоїдних гормонів - тироксину і трийодтироніну, які виробляються в щитовидній залозі. Тироксин відповідає за метаболізм, стимулює синтез РНК і білків, бере участь у метаболізмі кортикостероїдних гормонів і вітамінів, відповідає за ріст і розвиток клітин організму. Трийодтиронин також відповідає за обмін речовин, терморегуляцію, правильність роботи серця.

При нестачі йоду відзначається слабкість, зниження розумових здібностей, порушення репродуктивних функцій, головні болі, перебої в роботі серця.

Які захворювання виникають при нестачі йоду?
Гіпотеріоз - стан, що розвиваються через тривале і стайного нестачі гормонів щитовидної залози, яке в подальшому може перерости в мікседему.

Ендемічний зоб - збільшення розмірів щитовидної залози через хронічний дефіцит йоду.

Кретинізм - вроджений гіпотеріоз, що викликається недоліком гормонів щитовидної залози через генетичної схильності, або нестачі йоду, або що ускладнилася вагітністю, яке призводить до порушення розумового і фізичного розвитку дитини.

Яким чином людина може заповнити дефіцит йоду?
На нашій планеті найбільшу кількість йоду міститься в морській воді. Ось і виходить, що головним джерелом йоду для людини служать морські риби і водорості. Але йод також добре всмоктується через шкіру, слизові оболонки і навіть легкі. До того ж не варто забувати і про медичні препарати йоду, які можна придбати в будь-якій аптеці.